En härlig fotohelg på Öland

Tillsammans med Edvard Wendelin har jag under den gångna helgen varit på södra Öland. Vi tog båda ledigt under fredagen och drog iväg från Stockholm redan under torsdagskvällen. Anlände till Öland och Ottenby vandrarhem gjorde vi en halvtimme in på fredagsdygnet. Fem timmars sömn för att sedan rulla ut i spenaten.

Under första morgonen var vi nere på Ölands södra udde där väder och ljus inte var det bästa för fågelfoto, det var mulet och solen hade rätt svårt att hitta igenom det mjölkvita molntäcket. Det var en hel del fåglar i luften och rastande i fyrbyn. Flockar med bo- och bergfinkar, grönsiskor, knäppande rödhakar och sisande kungsfåglar. Fågelstationens personal hade fullt upp med fåglar i nät och helgolandsfällor och som bevis på den rika fågelförekomsten hittades en kungsfågelsångare i Bertils trädgård som vi tyvärr inte fick syn på.

Det var nästan lika gott om fågelskådare på span i spenaten som det var fåglar. Många söker sig till Öland under denna tid på året; mycket självklart beroende på den fina fågeltillgången men även för att få syn på sällsyntheter från öster, som ovan nämnda kungsfågelsångare.

Efter en morgon på Udden tog vi oss sakta men säkert norrut i Ottenbyområdet och hamnade i Södra lunden där vi tog den så ofta fågeltäta promenaden runt Lundsjön. Av en slump återupptäckte vi en ung videsparv som några fågelskådare tidigare hade hittat, vi han få rätt bra bilder innan vi uppmärksammade ett litet gäng skådare som var ute och letade efter den. De blev minst sagt glada över vår upptäckt…

Under promenaden i Lunden hittade vi även en ung fjällvråk sittande i ett torrt träd. Innan den drog iväg emot oss fick vi några roliga bilder på den sittande. Eftesom det var mulet (även fast solen nu så sakterliga började lysa igenom molntäcket) så blev flyktbilderna inte de bästa med tanke på bakgrunden. Rolig obs trots allt…

För att avsluta dagen på ett storstilat sätt åkte vi till Enetri soptipp (som inte är en soptipp i ordets egentliga betydelse) för att försöka få syn på den taigasångare som hade varit synlig där. Efter bara fem minuter på lokalen dök den upp framför oss och visade sig stundtals väldigt bra i både vide- och nässelsnår. Vingband är alltid roliga att få syn på, speciellt eftersom vi inte fick tag i kungsfågelsångaren under morgonen.

Fler inlägg kommer…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: