På världsarvskryss i Delhi

Jag har egentligen inte rest speciellt mycket i övriga världsdelar än Europa. Visst, jag har varit på storstadssemester i New York och lite andra ställen, men har aldrig varit i Asien och inte heller varit borta under en så lång tid som en månad. Det var därför med stor nyfikenhet men även med ett visst mått av rädsla som vi den 5:e februari äntrade planet från Arlanda till Helsingfors med vidare färd därifrån till Delhi. 

Efter en natts färd mot dag så landade vi på äntligen på Indira Gandhi International Airport och efter sedvanlig passkontroll och bagagehämtande så hittade vi vår förbeställda taxichaufför som säkert tog oss genom Delhis morgontrafik till vårt hotell. Förmiddagen började lugnt med uppfräschning och sömn på hotellrummet.

Tillslut var det då dags att ta itu med lite sightseeing i Indiens huvudstad. Eftersom jag gillar UNESCOs världsarvslista så hade vi strategiskt valt ett hotell i utkanten av Old Delhi med tanke på närhet till de två av de tre platser som har världsarvsstatus i staden. Vi valde efter en stunds överläggande att promenera via minnesmonumentet efter Mahatma Gandhi, kallat Raj Ghat, och dess omgivande parker vidare norrut mot Red Fort.

Red Fort

Red Fort – a sandstone carcass of it former self
I ryggsäcksturistens bibel, resehandboken Lonely Planet beskrivs Red Fort som just detta och jag är beredd att hålla med. Med sina imponerande röda sandstensmurar lockar fortet till ett inträde, men när man väl är inne möts man inte av något som är direkt imponerande så man dånar. Jag förstår varför fortet har sin världsarvsstatus, men mycket av det storslagna går en förbi då det känns lite för nedgånget och för mycket besökande folk (det var i och för sig helg).  Vi stannade inte allt för länge här, utan gick rätt snabbt ut och vågat nog plockade vi en auto-rickshaw för att åka till dagens andra plats på världsarvslistan. 

Red Fort

Delhi by auto-rickshaw

Humayuns Tomb – en oas i skydd från stadens jäkt
Efter en rätt spännade tur genom Delhis minst vältrafikerade vägar kom vi fram till Humayuns Tomb. Om Red Fort inte imponerade så stort på mig så gjorde denna plats det desto mer.  Inte alls lika mycket besökande människor och ett antal byggnader som är riktigt fina och vackra att titta på. Kanske var det solen som hade börjat gå ner eller så att det vi vara var trötta, men det var verkligen ett lugn här som jag inte känt på hela dagen. Egentligen ville jag inte lämna men tröttheten pockade på och eftersom resan med auto-rickshaw var så spännande så tog vi en ny till hotellet för att få oss lite sömn.

Humayuns Tomb

Humayuns Tomb

Looking out from Humayuns window

Vår resa i Inden har bara börjat och imorgon är en annan dag. Men det är något ni får läsa om i nästa inlägg…hoppas ni hänger med då!

Annonser

3 svar to “På världsarvskryss i Delhi”

  1. Snygg mjukstart! Ska bli intressant att följa dina förvirrade steg utanför Europas trygga famn…. hahahaha

    /Oscar

  2. Oscar The Copy Says:

    Ruskigt snygga bilder. Som vanligt. Men alltså, du får tagga ner på tempot, jag blir snart hopplöst avhakad på WH-listan.

  3. Härligt att läsa och få se dina vackra foton.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: