Kohäger med Slumdog Millionaire-känsla

För husfridens skull nämner jag redan här att jag kommer använda både svenska och engelska fågelnamn i mina texter. Detta helt enkelt för att många av de svenska översättningarna inte låter direkt roliga eller smickrande. Engelska namnen låter även oftast bra mycket coolare än de svenska.

Intrycken från första dagen var många; Delhi är verkligen den smältdegel av människor, ljud, bilar och lukter som man alltid hört att den är. Skillnaden från vårt västerländska liv är total och kontrasterna blev därför stora, i alla fall för min hjärna. Vår andra dag i Indien var en liten mellandag eftersom vi senare på kvällen skulle åka vidare med tåg från New Delhi Train Station. Eftersom detta var en måndag så hade de flesta turistattraktioner stängt och det planerade  besöket till stadens tredje världsarv, Qutub Minar, fick skjutas på framtiden.

Pratar vi Delhi och fåglar så måste brunglada vara karaktärsfågeln nummer 1. Flockar och skruvar på upp emot 50-100 fåglar är inte ovanligt och man ser dom i princip överallt i luftrummet.

Vi startade dagen med en promenad för att lokalisera tågstationen (vilket vi snabbt gör) och rätt snabbt fick man en känsla av ett behov av lugn och ro. Vi valde därför att åter igen spendera några timmar i parken Raj Ghat. Gårdagens promenad genom detta område hade bjudit på lite nya fågelbekanskaper och det kännde jag för att utforska lite närmre.

Huskråka

En bit in i parken uppmärksammade jag några huskråkor som badade och drack vatten i en pöl som bildats av parkens bevattningssystem. Vi satte oss och vilade vid en bänk precis i anslutning till detta pöl. Självklart skrämde vi bort kråkorna, men de var snabbt tillbaka, törstiga och badsugna.

Common Myna tar sig ett svalkande eftermiddagsbad

Efter huskråkornas mod var det några Common Mynas som vågade sig ner och svalka av sig i vattnet. För att inte väcka allt för mycket uppmärksamhet i den annars välbesökta parken plockade jag fram kameran och satte på mitt AF-S 200-400/4 tillsammans med 1.4x konvertern. Tror 600:at hade varit mer användbart, men det hade definitivt varit mer uppenbart och turister får rätt bra med uppmärksamhet ändå i detta land.

Lövvändare – Asian Pied Starling

Runt vattensamlingen strök det även en Asian Pied Starling som letade godsaker i gräset genom att vända på några fallna löv och sticka ner näbben marken. Såg rätt roligt ut med då den födosökte på starars lite speciella mekaniska sätt. Den var till kroppsformen rätt lik vår europeiska stare, men tecknad i kontrastrikt svart och vitt.

Världens dassigaste kohäger? 

Efter ett tag kom även en kohäger flygande och landade en bit bort. Den gick sakta fram emot oss och vattenpölen, inte direkt rädd för människor men heller inte heltam. När man tänker sig kohäger så har i alla fall jag en rätt vit fågel i huvudet, men indiska kohägrar visade sig ofta vara rätt dammigt gråa och skitiga. Detta var nog en av de mer skitiga kohägrar jag sett och mitt antagande är att den letat skrovmål på en soptipp inte allt för långt bort eller något åt det hållet. En inte helt vacker fågel, men rätt charmig ändå, på sitt lilla indiska sätt.

Annonser

2 svar to “Kohäger med Slumdog Millionaire-känsla”

  1. Härligt! Ser fram emot fortsättningen…
    Beträffande Zoohägerns dassighet, så kan det bl.a ha att göra med att det är en helt annan ras än den europeiska. Man sänkte exempelvis Kossan i Norrland som en rymling pga att det var en indisk ras…

    /Oscar

  2. Vilka spännande fåglar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: