A date with Mother Ganges

Varanasi gör sig bäst i arla morgontimma. Att sitta i en roddbåt som sakta glider fram längs stadens ghats och känna den svala luften i ansiktet innan solen gör entré på himlen får en att verkligen vakna till. Det är nu på morgonen som staden visar sitt vackraste och mest intressanta ansikte. Många är de människor som vid denna tid söker sig ner till flodens strand för att be, tvaga sig, tvätta sina kläder eller kanske dricka en kopp chai.

Roddbåtar på Ganges

 Morgonsamling på en av Varanasis ghats

Detta är ett eldorado för gatu-/människofotografen. Även fast detta är en fotografisk genre jag normalt inte pysslar med så blir man medryckt av Varanasis mix av religiösa riter, vardagligt liv och doften av rökelse. Ganges har stor inverkan på livet här.  Det är alltså inte bara den svalkande morgonluften som får en att vakna. Som du säkerligen förstår är intrycken många och kanske är de för många för att ha möjlighet att ta in vid ett och samma tillfälle.

Prayag ghat

Indiska kvinnor som badat i Ganges

Varanasi är en av världens äldsta bebodda platser och en av Indiens heligaste städer. Många hinduer vallfärdar hit och många dör här. När man gör det senare finns möjligheten att brännas på bål vid någon av de två ”burning ghats” som ligger vid flodens strand. Av hänsyn ska man inte fota detta och därför kommer ni inte heller få se några bilder, jag har helt enkelt inga. Jag såg däremot turister som trotsade denna rätt enkla förhållningsregel, sorgligt men sant. 

Ett stärkande dopp i Ganges är viktigt även för de unga

Varanasi är en av Indiens heligaste städer

Men det får en även att undra; hur ser de på oss som för någon dag besöker deras liv, fotar när de badar, ber och tvättar. Jag vet ju i alla fall hur jag skulle reagera om det var så att jag blev utsatt för liknande behandling här hemma. Samtidigt antar jag att den stora turistströmmen till denna mycket speciella stad är viktig för näringsidkare av olika slag.

Även om man besöker Indien på en ”naturresa” så är Varanasi väl värt ett besök. Det man får i retur är minnen som sätter mycket av vårt västerländska tankesätt i rullning och som definitivt kommer att räcka en lång tid framåt.

Annonser

Ett svar to “A date with Mother Ganges”

  1. Härliga bilder Daniel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: