Bandhavgarh National Park

Äntligen var vi framme i Umaria! Efter en 13 timmars lång tågresa med en försening på 4 timmar visste vi inte om vår förbeställda ”pick-up” fortfarande skulle vara på plats. Klockan var 03 på natten och vi var rejält trötta, därför blev vi ordentligt glada när det uppenbarade sig en indisk herre hållandes i en skylt med mitt namn på. Umaria är den tågstation som ligger allra närmast Bandhavgarh National Park där vi nu skulle spendera de 7 kommande dagarna. Den tre mil långa bilfärden till byn Tala och vårt boende, White Tiger Forest Lodge, tog en timme och vi var vid denna tidpunkt rejält trötta. Vi hann dock med två timmars sömn innan klockan ringde…det var dags för vår första safaritur ut i tigerns förlovade land.

Tala Gate – infarten till den mest populära zonen i Bandhavgarh

Vi hade låtit vår lodge ordna med allt kring våra turer in i parken och de hade bokat in oss den mest populära och tigertätaste av de tre turistzonerna, Tala zone. Nu stod vi alltså där i jeepkön för att få klartecken att köra in. Grindarna öppnas på morgonen vid 06.30 och vid varje safari släpps 32 safarijeepar in och man blir lottad att åka på två av de fyra vägar som finns i zonen. 

Det mesta runt Bandhavgarh är upplagt för att man ska se tiger. Guiderna är duktiga på djurlivet och ekologin i parken, men vill man se fåglar är det bäst att säga att man är specialintresserad, så att de stannar vid bra ”stake-outs” för olika arter. Det finns mycket intressant att upptäcka utmed vägarna, förutom de självklara tigrarna. Morgonen förlöpte rätt lugnt utan några möten med tiger. Vi fick dock bra obsar på ett gäng olika djur och nya fågelarter, bland annat Malabar Pied Hornbill, Alexandrines Parakeet, Jungle Owlet och Collared Scops Owl. Det man upptäckte var vanligt i parken var Lesser Adjutant Stork, Red Junglefowl och Indian Roller. Parken har öppet fram till 11.00 på morgonen då alla 32 jeepar måste ha åkt igenom grinden annars får chaufförerna böta. 

Collared Scops Owl 

Eftersom vi inte hade fått se någon tiger under morgonens rundtur så valde vi att ta erbjudandet om en så kallad ”Tiger Show”. Detta innebär att tigerspårarna har hittat en lämplig tiger som ligger och vilar och man får betala Rs 600/pers för att rida fram till den på en elefant. Vi ville faktiskt se tiger, men fotomöjligheterna vid dessa elefantritter är inte de bästa som ni ser här nedan, men än dock en fantastisk upplevelse att för första gången få lägga ögonen på den stora randiga katten.

Elefantridning till Tiger Show

Föremålet för showen – bengalisk tiger, ung hane

Efter en stadig lunch på lodgen och några timmars behövlig sömn var det så dags för eftermiddagsturen. Grindarna öppnas igen 14.45 och stänger igen 17.45, alltså en något kortare tid att hinna rulla igenom de två rutterna man blir tilldelad. Eftermiddagen var om än lugnare än morgonen. I alla fall tills vi kom fram till tre jeepar som stod parkerade i vägkanten. Efter några snabba ordväxlingar guiderna emellan berättade vår guide, Ramnath, att det snart skulle komma fram en leopard ur de täta snåren…och efter en knapp halvminut så såg vi något som rörde sig runt 100 meter bort och visst var det leoparden.


Leopard – en sällsynt syn på safariturerna i Bandhavgarh

Efter en underbar njutobs på säkerligen 20 minuter så var vi tyvärr tvungna att speeda på lite med jeepen eftersom tiden hade börjat rinna ut. Trots bristen på tigerobsar var vi mer än nöjda med första dagens safariturer och det var ju dessutom några dagar kvar i parken.

Annonser

5 svar to “Bandhavgarh National Park”

  1. Jag är fortfarande avundsjuk på ditt Leopardmöte bara så du vet! 🙂 Fina bilder!
    Mvh
    Jonathan

  2. […] jag nämnt i ett tidigare inlägg så finns det också en hel del fåglar i Bandhavgarh National Park. De är dock rätt lätta att […]

  3. Snygga bilder i toppklass 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: