– Tiger on the Road!

Med ett rätt mediokert tigerfacit i handen de två första dagarna verkade det som vår guide och chaufför började känna sig lite modbestulna. Bandhavgarh hade ännu inte riktigt levt upp till sitt rykte.  Under kvällen dag 2 fick vi dock tillslut tigerkänning, men endast som en rytning från en hona. Några jeepar längre fram fick sig en snabb skymt av något i den täta och mörka skogen. Tyvärr var det nära till stängningsdags och vi var tvungna att skynda oss vidare mot Tala Gate…
 
Eftersom vår guide Ramnath ville att vi skulle vara 45 minuter tidigare vid Tala Gate under tredje dagens morgonsafari så infann vi oss i det kolsvarta mörkret först i kön. Anledningen till detta var att vi skulle vara bland de första jeeparna som rullade in i parken och mycket enklare skulle kunna ta oss fortare till ett område där en hona med sina snart fullvuxna ungar höll till. Detta visade sig vara ett lyckodrag och efter att i snabb takt avklarat en längre sträcka sa chauffören plötsligt ”- Tiger on the Road!”.

Bengalisk tiger – ung hane

Red Alert för sambarhjortarna – Tiger on the Prowl

På ungefär 50 meters håll hade vi nu en ung hane som stod och vädrade morgonluft, vacker som få. Efter en liten stund valde han att gå in i skogen till höger om vägen, vi startade jeepen och åkte fram. Den hade gått in ungefär 20 meter och hade fått syn på en sambarhjort som den verkade smyga och på bråkdelen av en sekund hade den tagit ett par snabba kliv framåt, men attacken avstannade när den märkte att det tilltänkta bytet drog all världens väg. Själv hade jag bara ett stort leende på läpparna och kunde inte riktigt koncentrera mig. Vi åkte en bit till in på vägen men vände snart igen och åkte tillbaka när Ramnath gör oss uppmärksamma igen. Nu var det den fullvuxna honan; mamman till de två unga tigrarna som vi såg akterpartiet och svansen av innan hon försvann ned i en bäckfåra.

Bengalisk tiger – ung hona

 Bengalisk tiger – ung hona

Vi gjorde efter dessa pulshöjande möten klart vår rutt för att efter en halvtimme återkomma till samma ställe, fast nu med ett antal fler jeepar i området. Det var Tiger Show på gång då en av de tre tigrarna låg och vilade ungefär 50 meter in i skogen. Vi var parkerade en bit bort för att spana lite när Ramnath hörde ett varningsläte från en langur. Snabbt vände vi bilen och åkte in på vår rutt och placerade oss strategiskt i en längre glänta. Efter någon minut och ungefär 200 meter bort kom hon gående, den unga tigerhonan, systern till den tiger vi sett tidigare på morgonen. Närmre och närmre, tills den var runt 20 meter ifrån oss vek den av in i ett skogsparti för att efter några sekunder komma fram igen och korsade vägen, endast 10 meter ifrån oss. Denna tiger höll oss nu sällskap i säkerligen 20 minuter när den vandrade fram och tillbaka på vägen framför oss.

Bengalisk tiger – i skuggan av bambusnåret
 Bengalisk tiger – ung hona

Vilken morgon, lyckan var total. Under den tid vi var i detta begränsade område hade vi tre tigrar, alltså en fullvuxen hona och hennes två snart fullvuxna ungar. Dessutom var det heller inte många bilar omkring eftersom de flesta var upptagna med att stå i kö till Tiger Show några hundra meter bort.

Annonser

2 svar to “– Tiger on the Road!”

  1. Kult å lese om dine opplevelser fra Bandhavgarh! Du har vært griseheldig som fikk se leopard der! Fine bilder!

    mvh Espen Bergersen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: