Nordic Nature Photo Contest 2011 – en norsk eller nordisk angelägenhet?

Grönfläckiga paddor – denna bild gick vidare från första urvalsprocessen, men tyvärr inte längre…

För lite mindre än en vecka sedan presenterades vinnarna i Nordic Nature Photo Contest 2011 (NNPC) och det var verkligen ett gäng otroligt spännande och vackra bilder som presenterades. Juryn kan verkligen inte ha haft ett lätt jobb. Totalsegrare blev Arnfinn Johansen med en härligt vacker björnbild tagen i Finland. Utmärkande var även att Roy Mangersnes blev rikligt belönad för sitt fotograferande då han hade med blider i flera olika kategorier. Roligt, då han är en av de fotografer vars bilder jag under det senaste året har börjat titta på allt mer. Hans bilder från Botswana är mycket sevärda.
 
Att det skulle vara hög klass på bilderna som vann var det inte någon tvekan om, men det som däremot slog mig var att den absoluta majoriteten av bilderna (vinnare och runner-ups) kom från norska fotografer. Kanske inte så konstigt, då initiativ och ansvar för NNPC har kommit från den norska naturfototidskriften Natur & Foto. Men för mig blir det rätt lustigt att dominansen blev så pass stor, speciellt då tävlingen kallas för nordisk. Enligt tävlingens hemsida så skickades det in 4500 bilder och det skulle vara intressant att få veta hur många av dessa kom från fotografer baserade utanför Norge. Det jag funderar över är om underlaget från Sverige, Finland, Island och Danmark var så pass litet att de försvann i mängden bilder från Norge. Nog för att de har många otroligt duktiga fotografer, men inte är det väl så att norrmännen är så pass bra att de med så stor marginal utklassar alla oss andra?
 
Hur de ansvariga för NNPC kommer att resonera kring detta faktum kommer att bli mycket intressant att följa fram till nästa års omgång och om det inte sker en förändring finns risken att tävlingen förlorar sin legitimitet som en nordisk fototävling. Det skulle vara riktigt tråkigt eftersom jag tycker att det i grund och botten är ett riktigt bra och intressant koncept.

Annonser

Ett svar to “Nordic Nature Photo Contest 2011 – en norsk eller nordisk angelägenhet?”

  1. Största problemet jag ser med denna tävlingen och som du beskriver ovan är att de mest kända naturfotograferna i Norge (flera av de som vann i år) känner varandra utan och innan och varandras bilder, blir säkert en hel del inbördes beundran. Inte för att det föringar kvalitén på bilderna men ändå. Men jag tror mest på att majoriteten av bidragen är av norskt ursprung.

    /Jonathan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: