Orrspel i tassemarkerna

Under helgen höll jag i kameran för första gången sedan jag kom hem från Indien (1,5 månader sedan). Redan i januari hade jag och Edvard Wendelin bokat in oss i ett orrgömsle som hyrs ut av Per Lindström och Andreas Gärdsback. Efter att ha blivit sugen på idén hängde även Tomas Lundquist med på detta äventyr.

Edvard i gömslet

Tomas med sitt 500/f4 efter en lyckad morgon i orrgömslet

Under sena eftermiddagen på fredagen lämnade vi Stockholm med destination Leksand och när vi ändå var på gång genom Västmanland så passade vi på att titta till Sveriges mest kända hemliga lokal för lappuggla. Efter en halvtimmes väntan kom ugglan ut och jagade på fälten, tyvärr på lite för långt håll för att få några roliga bilder. Men en riktigt kul obs och roligt att den/de klarade vintern med livet i behåll. Det kommer nog att bli något eller några besök till där under våren.

Trana som trumpetar in våren

Orrtupp i fullt spel

Eftersom vägen förbi lappugglan var en omväg så var det närmre midnatt och därför rejält mörkt när vi anlände till vår parkering. Vägen upp genom skogen var rejält kladdig på sina ställen och därför var vi tvungna att ställa bilen allra längst ned och med runt 3 kilometer att gå till gömslet. Som tur var kunde vi i alla fall åka upp en bit och lämna de tunga sakerna för att sedan åka tillbaka för att parkera. Efter en strapatsrik vandring den sista kilometern i kanten på ett hygge och över den blöta och sugande myren kom vi så tillslut fram till gömslet där vi skulle spendera de nästkommande två mornarna. Efter en stunds slappande med både öl och Single Malt så somnade vi tillslut in vid 02-tiden.

Fight I

Fight II

Redan vid 04.30 så anlände orrarna till arenan och vi blev väckta av deras vackert bubblande och pysande läten. Vi kunde ännu inte se dom ute på myren då det fortfarande var kolsvart, men ju mer det ljusnade desto mer kunde vi börja urskilja tupparnas bländvita stjärtfjädrar och röda ögonkammar. Det var dock fortfarande alldeles för mörkt för att fotografera men så fort kamerans tider blev tillräckligt korta så var det bara att sätta igång. Det var helt och hållet klart och snart värmde solens strålar de spelande orrarna som verkade rejält tända. Morgonen förlöpte utan allvarligare incidenter och de 12 orrarna (10 adulta och 2 unga) höll låda ända fram till runt 08.30. Under morgonen befann sig även tre tranor på myren ivrigt trumpetande för att hälsa våren välkommen.

Uppflog

Hönbesök på arenan – gör att blodet börjar svalla hos tupparna

Den andra morgonen bjöd på ett mer molnigt väder, men inte så pass tät molnighet att solen svagt kunde leta sig igenom och ge ett fint och skirt ljus. Tupparna anlände vid samma tid, men höll inte riktigt samma intensitet i spelet som under dagen innan. Detta var fram tills två hönor trillade ner mitt i spelet och då blev det ordentligt liv i luckan. Helt plötsligt drog alla fåglar iväg och Edvard säger; duvhök! Visst var det så; en ung duvhök hade satt sig i den stora martallen och den sitter kvar där under säkerligen 10 minuter för att sedan dra iväg. Efter det så dröjer orrarna ett tag innan de vågar börja spela igen. De kommer tillslut åter, men spelet blir inte lika intensivt som innan. Vid ungefär samma tid som morgonen innan drar orrarna iväg och kommer inte åter. Vi började då packa ihop våra saker och lämnade gömslet för denna gång och om jag förstod det hela rätt så är det möjligt att vi åker upp igen till nästa år.

Förgrund och bakgrund – lite lek med skärpedjupet

Orrar som tuppar sig

För att summera lite intryck tror jag att vi alla tre är rejält nöjda med vår vistelse i orrgömslet. Vi kom alla hem med bilder som vi är nöjda med och rent upplevelsemässigt var det också en höjdare att tillslut få vara med om orrspel. Gömslet i sig är optimerat för två personer, även om man gott och väl kan både fota och sova tre personer där. Två personer är speciellt med tanke på att det endast är två fotogluggar upptagna i markhöjd. Vi löste detta på vänners vis; då både Edvard och Tomas har Canons 500mm/f4 så bytte de hus på varandras objektiv. Ni förstår väl att det var jobbigt att vara den enda på denna begränsade yta som plåtar med Nikon. Förutom orrar, tranor, duvhök och de övriga våranlända fåglarna hade vi tre ljungpipare, en överflygande smålom och en tjäderhöna som blev uppskrämd när vi kom gående.

Annonser

2 svar to “Orrspel i tassemarkerna”

  1. En väldigt trevligt skriven berättlse och dessutom fina bilder. Två tummar upp!

    / jocke

  2. […] senast hände det när Tomas Lundqvist, Edvard Vendelin och jag var i Dalarna och plåtade orrspel. En ung duvhök kom ner till spelplatsen och satte sig i en större tall. Självklart drog […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: