Chambal River

Chambal River är inte en av de mest kända floderna i Indien, faktum är att den är relativt okänt för de flesta som reser i landet. Det är mest fågelintresserade som har koll på denna flod, mycket beroende på två arter mycket sällsynta arter, indiska saxnäbb och indisk tärna. Chambal räknas däremot som en av Indiens renaste floder där också de starkt hotade och rödlistade gavialkrokodilen och gangesdelfinen har relativt hälsosamma populationer. Chambal River är skyddad utmed flera ställen av dess lopp genom det indiska landskapet men den rinner tillslut ut i de bra mycket mer förorenade Yamuna (som rinner förbi både Delhi och Agra) och Ganges.

Safaribåtarna vid uppläggningsplatsen

Great Thick-knee
   Fulvous Whistling ducks

Under vår vistelse på Chambal Safari Lodge valde vi att åka ut på två båtturer, en nedströms och en uppströms. De har två båtar ungefär en halvtimmes bilfärd från lodgen och vägen dit går både igenom mindre samhällen och ett intressant ravinlandskap. Stopp görs utmed vägen på intressanta ställen för fåglar och andra djur. Det är helt påtagligt en annan fågelfauna i jordbruks-/flodlandskapet än den man mötte i Bandhavgarhs skogar.

Den första turen ut på floden förde oss nedströms. Jag hade innan visat intresse för att få in indisk saxnäbb och guiden hade tagit fasta på det. Det fanns dock mycket fåglar och andra djur att titta på innan vi var framme där saxnäbbarna skulle finnas. En Jungle Cat siktades på en strandbrink, flera gavialer låg och solade sig på stranden med utspridda kärrkrokodiler. Guiden ropar till att han såg en gangesdelfin och vi låter båten driva med strömmen ett tag, men ingen annan i båten hinner få syn på något mer än krusningarna på vattnet, snabbt gick det och det var lönlöst att försöka spana i kikaren. Tillslut fick vi dock se en delfinfena som snabbt försvann igen och sedan dök upp tre-fyra gånger till. Fågelmässigt så stiftade vi bekantskap med bland annat Small Pratincoles, Great Thick-knees, Fulvous Whistling Ducks, River- och Black-bellied Terns, Black-necked Stork och ett gäng andra arter.

 Indiska saxnäbbar

Indisk saxnäbb

Tillslut så upptäckte vi en flock saxnäbbar som stod och vilade på en sandbankGenom att göra en lov runt sandbanken och vara tysta så kom vi väldigt nära, men när båten slog i stranden så flög de iväg, men kom snart tillbaka. De flög flera varv runt oss och landade sedan en bit bort. Vi stannade en stund innan vi började båtresan tillbaka till utgångspunkten.

Kärrkrokodil

Gavial

Gavialer

Den andra turen på floden gick uppströms. Jag hade frådet gick att komma närmare gavialen, då jag inte hade fått några riktigt bra bilder på denna speciella och fiskätande krokodilart. Fågelmässigt kom det att vara ungefär samma arter som vi tidigare stiftat bekantskap med – men berguv, hökörn och några större flockar av stripgäss och rödhuvade dykänder var nya bekantskaper på resan. Efter någon timme på floden kom vi fram till några mindre öar i floden och här låg det ett större antal gavialer och solade sig varma. Eftersom gavialerna generellt är mycket svåra att ta sig nära krävdes en lugn och tyst båtfärd vid dessa öar. Flera av de långnosade gavialerna gick ner i vattnet men andra stannade kvar och lät oss glida fram väldigt nära. Det var en mäktig känsla att ha ett så pass sällsynt och speciellt djur framför oss. Upprymda av dessa upplevelser var det dags att bege sig vidare på vår resa genom Indien…

Annonser

2 svar to “Chambal River”

  1. Tack för att du delar med dig av dina uppelvelser och fina bilder från Indien…uppskattas mycket!!

    Steffe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: